niedziela, 3 maja 2015

Jabłecznik - Sernik i Budyniowiec w jednym


Dostałem od rodziny zlecenie na jabłecznik, ale jak to ja, nie cierpię rutyny - kolejny jabłecznik - o nie ma mowy ;). I tak powstał pomysł aby dodać do ciasta jeszcze nadzienie budyniowe. A w czasie przygotowywania produktów do wypieku zauważyłem w lodówce dwa opakowania twarogu do sernika, kupione niedawno na Węgrzech.

UWAGA SZUKAM NAZWY DLA TEGO
CIASTA

Lista składników na średniej wielkości blachę: 

- kostka tłuszczu (najlepiej masła ale można użyć margaryny)
- trzy pełne szklanki mąki pszennej (jeśli zmieszamy 1,5 szkl. mąki pszennej z 1,5 szkl. krupczatki to ciasto będzie bardziej kruche) 
- 5 żółtek
- trzy czwarte szklanki cukru 
- tarta bułka
- masło do smarowania blachy
- 1 budyń śmietankowy
- mleko, taką ilość jak w przepisie na budyń
- półtora kg jabłek, najlepiej antonówek lub innych twardych
- 0,5 szklanki cukru 

składniki na ser:
- 400 g sera twarogowego drobno zmielonego (przynajmniej 3 razy)
4 łyżki miękkiego masła (nie używać prosto wyjętego z lodówki) 
- pół szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 lub 2 łyżki cukru waniliowego

Przesiewamy mąkę i dodajemy pokrojone masło, żółtka i cukier. Wszystko dokładnie zagniatamy i robimy kulę ciasta. Dzielimy na pół, i jedną z części należy włożyć do lodówki, a drugą do zamrażarki na minimum pół godziny.
  
Teraz zajmiemy się budyniem - gotujemy go w sposób podany na opakowaniu, ale najlepiej z mniejszą ilością mleka - dla poprawy gęstości budyniu. 

Bierzmy się za jabłuszka, które obieramy i kroimy w plasterki, zasypujemy cukrem i wrzucić do rondla. Następnie podgrzewamy i  mieszamy kilka minut, a na koniec odlewamy sok. 

SER:
Wszystkie składniki mieszamy razem.

Blachę smarujemy margaryną/masłem i posypujemy bułką tartą. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wyklejamy spód blaszki - na wierzch posypać tartą bułkę (dzięki temu zabiegowi nie będzie odsączać sok na ciasto). Rozkładamy plasterki jabłka i rozsmarowujemy na nich budyń. Chwilę poczekać i rozlać "zaprawę" serową ;). Na koniec część ciasta z zamrażalnika zetrzeć na tarce i posypać wierzch. 

Wstawić ciasto do całkowicie rozgrzanego piekarnika na ok. 1 godzinę, ale najlepiej sprawdzić to patyczkiem.

Pod koniec pieczenia dodałem pokruszone 2 batoniki Grześki (w czekoladzie).







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Snikersowo - Lionowy tort

Witajcie, po wczorajszych wojażach cmentarnych przyszła pora na coś słodkiego. Podczas powrotu zrobiłem drobne zakupy - 6 batonów Snickers ...